Събрали сме за вас 15-те най-креативни съвета за рисуване по номера, които не бива да пренебрегвате, преди да започнете да творите по първото си платно. Тези съвети определено ще ви накарат да разберете как се рисува по номера като професионалист и то за нула време.

Рисуването по номера е в списъка на 100-те най-добри хобита на века. Това е творчески начин да прекарвате свободното си време и да се забавлявате. Можете да рисувате за развлечение и релаксация, но и за да се насладите на удоволствието от рисуването, независимо от възрастта или нивото ви на опит. Това е идеалната първа стъпка за начинаещи да навлязат в изкуството. Необходимо е само да запълните номерираните пространства върху платното със съответния цвят.

Ето и какво ще научите в тази статия:

  1. Искаме ли картината да е с подрамка и то каква
  2. Дали да ползваме грунд за платното
  3. Каква е поредността на рисуване
  4. Кои цветове се полагат първо
  5. Какви техники за работа с цветовете ще са ни полезни
  6. Дали да ползваме статив
  7. Каква е технологията на работа с боите
  8. Как да скрием номерата
  9. Коя е правилната посока за движение по платното
  10. Как да се грижим правилно за боите
  11. Как да погрижим за четките
  12. Колко четки са ни нужни
  13. Как да се подсигурим, че няма да изгубим номерата от платното
  14. Може ли да вложим собственото си виждане в картината
  15. Как да действаме ако направим грешка

Макар и да изглежда елементарно, рисуването по номера има своите тънкости. Нека не губим повече време, а се захващаме директно за работа:

1. Купете комплект за рисуване по номера с подрамка

Когато имате избор, винаги е по-добре да предпочетете комплект с дървена подрамка. Обърнете внимание, че има 2 вида подрамки - такива, които са фиксирани и такива които са регулируеми (клинови подрамки) и позволяват канавата да се опъне до съвършенство. Разбира се, винаги е по-добре е да работите върху платно с клинова подрамка, така че платното да остане опънато през цялото време докато работите, и да няма вероятност да се образуват гънки по него. Комплектите за рисуване по номера, които предлагаме имат опция за клинова подрамка, ако закупите картина със стандартен размер 40Х50 см.

2. Не се колебайте да използвате прозрачен грунд

Имайте предвид, че работата с акрилни бои може да бъде предизвикателство, особено върху хлъзгава повърхност. Прозрачният грунд добавя грапавост към повърхността. Той и дава матово покритие, а акрилните бои прилепват по-добре към повърхността с грунд. Освен това грунда намалява и разхода на боя и кара боите да изпъкнат.

Използването на прозрачен грунд е добро решение и защото не скрива числата и линиите и не пречи на творческия процес по никакъв начин.

Прозрачният грунд също така придава матов завършек на завършената картина. Вашият шедьовър ще придобие професионален вид.

Прозрачен грунд можете да си купите от специализираните магазини за художествени материали или да си направите вкъщи. Има доста рецепти в мрежата, а съставките обикновено са калциев карбонат (в различните му форми като мраморно брашно, талк, винервайс, бебешка пудра и др.) и някакво лепило като туткал, Ц-200 и др. Дали да си го забъркате сами, като майсторите или да си го закупите - решавате вие. 

3. Започнете да рисувате от по-голямо към по-малко поле

Основното правило, когато започнете да рисувате картини по номера, е да започнете работата си от по-голяма област (може да е фона) и след това да се придвижите към по-малки области. Това ще отнеме по-малко време и помага да се предотврати случайно размазване. От друга страна, така елементите по картината ще се очертаят възможно най-бързо и ще се ориентирате в дизайна на новото платно.

4. Полагайте първо по-тъмните цветове

Вторият важен съвет е, да започнете с  по-тъмните цветове на вашето платно и след това да преминете към по-светлите. За да изглежда картината спретната и чиста, трябва да преминавате от по-тъмни към по-светлите тонове. Разгледайте комплекта си за рисуване по номера и започнете с по-тъмен цвят. Когато тъмните части на картината са изсъхнали, след това запълнете по-светлата част на картината. Това ще предотврати преминаването на цвета в друга част, а резултатът ще бъде безупречен експонат. 

5. Упражнявайте се да замъглявате и преливате цветовете помежду им

Най-лошият проблем, който сме чували от повечето клиенти е, че готовата картина изглежда "остра" и начупена, а не плавна и хармонична.

Преливане на цветовете при рисуване по номера

Това е така, защото се рисува в полета, ограничени с линии, което не може да бъде избегнато: най-доброто решение на този проблем е "замъгляването" на тези линии. Най-лесния начин да го постигнете е като грундирате с блед грунд платното, преди да започнете работа по него. По този начин линиите (но и номерата) ще избледнеят и картината ще изглежда по-естетична и красива.

Ако пък искате да придадете замъглен вид на фона или ъглите на картината (за да изпъкне централния елемент), най-добрият начин е да прелеете единия цвят върху другия, съседен цвят на платното с помощта на чиста и суха четка или да използвате и пръстите си.

Професионален съвет за начинаещи: Използвайте забавител за акрилни бои, ако искате да увеличите времето за съхнене на боите си за по-добро замъгляване. Забавител можете да си закупите от професионалните магазини за художници. 

Защо професионално направените картини изглеждат толкова уникални и истински? Нека ви кажем причината за това. Плавното преливане на цветовете създава уникална смесица от реалност в картината. Как да рисуваме по номера за безупречен и уникален вид на картината?   За цялостния гладък завършек на изображението е необходимо меко да прелеете цветовете на картината. 

И понеже някои неща е най-добре да се видят, ето видео за една от техниките на смесване (преливане) на цветовете, наречена "зиг-заг".

Когато става въпрос за съвети и трикове за рисуване по номера, преливането е сред най-важните. Причината е, че колкото повече го правите, толкова по-естествено ще изглежда. Професионалният ни съвет за смесването и преливането е да започнете в по-малка област на изображението и след това да се придвижите към по-големите части на картината. Опита ви в по-малката област ще ви помогне да изпипате до съвършенство по-голямата част.

Разбира се, ще ви посъветваме да практикувате преливането върху лист хартия, преди да го изпробвате върху платното си. Ще ви трябват няколко опита, преди да го овладеете, но повярвайте ни и няма да съжалявате, че сте го усвоили.

6. Използвайте статив за рисуване

Трябва ли да използвам статив за картините ?

Определено не е задължително да използвате статив, когато работите по комплект за рисуване по номера. Но ако удобството ви е важно и ако ви боли гърба, тогава определено препоръчваме да имате статив. След като веднъж използвате статив за рисуване по номера, ще се почувствате някак професионално и ще ви е трудно да се върнете към обикновената стара маса.

7. Работете цвят по цвят и използвайте "правилното" количество боя

Изглежда лесна стъпка, но наистина е важна. Докато рисувате, опитайте да нарисувате наведнъж всички области, които използват цвета, с който работите в момента. Когато приключите с всички части, оставете картината да изсъхне. Първо почистете четките си, след това се насочете към каквото е останало за правене.

Сигурно сте чували че "Малкото стига за много неща". Същото важи и за боята, когато рисувате по номера. Един от най-важните съвети за рисуването е да вземате правилното количество боя с четката си. Трябва да научите колко боя е необходима за определена част от картината. 

8. Покриване на номерата с плътен цвят

Нужни ли са два слоя боя за моя комплект за рисуване по номера?

Това зависи от цвета на боята, която използвате. Тъмните цветове се нуждаят само от един слой, докато по-светлите бои може да се нуждаят и от втори слой. Добър начин да разберете дали имате нужда от втори слой е да проверите дали можете да видите цифрите през първия слой боя.

Не ви се иска да нанасяте втори слой боя? В такъв случай използвайте бяла боя (може и бял маркер), за да избелите номера точно преди да оцветите този участък. Това е чудесен хак, който работи перфектно! Само се уверете, че не сте забелили числата твърде рано и не сте забравили кои цветове къде се поставят.

Покриването на номерата на картината е важно, защото придава изисканост на вашата картина.

Пейзажи

9. Работете от горе на долу

Често,  по време на рисуване се случва неволно  ръката ни да докосне зона, която е все още мокра. За да го избегнете, първо оцветете най-горната част на платното и след това преминете към долната зона.

Друг добър начин за рисуване по номера е да започнете от средата на картината, като се движите навън, за да не пропуснете нито едно място.

10. Затваряйте плътно контейнерчетата с боя

Боята ми е станала малко гъста. Какво да направя?

Уверете се, че винаги оставяте контейнерите за боя добре затворени, за да не влиза въздух. Ако боята ви изсъхне малко, просто капнете няколко капки вода и я разбъркайте добре (клечката за зъби е подходяща за разбъркване). Дори боята Ви да не е станала твърде гъста, пак може да добавите няколко капки вода, тъй като някои хора предпочитат да работят с малко по-течна боя. 

11. Погрижете се за четките

Не използвайте четките, без да ги почистите, когато преминавате от една част на картината към друга. Искате ли да получите комбинация от два цвята в една поле от картината? Отговорът очевидно е "не". Четките ви трябва да бъдат добре почистени, преди да преминете към следващия цвят. За красива и жива цветова гама в картината си трябва да измивате инструментите си след всяка стъпка. Това ще придаде свеж цвят на платното ви без оттенъка на други цветове. Нещо повече, почистването на редовни интервали ще направи така, че инструментите и четките ви да имат по-дълъг живот. Всички добри художници знаят, че чистите консумативи и четки са задължителни за създаването на голям шедьовър. Трябва да се грижите за всеки инструмент при рисуването и да го почиствате след кратки интервали от време. Покриването на комплекта за рисуване, поддържането на четките чисти и практикуването на добра поддръжка на четките са сред най-добрите съвети за рисуване по номера.

Ако имате стари четки и сте забравили да ги почистите, а сега боята е полепнала по косъма на четката: можете да опитате да ги спасите, като ги потопите за няколко секунди в препарат за почистване на нокти (лакочистител) или за премахване на боя, а след това ги дръжте известно време във вода.

Преди да започнете да рисувате, не забравяйте да държите до себе си купа с вода и мокра кърпа. Това ще ви помогне да почистите четката си при смяна на цветовете, а кърпата ще ви помогне да подсушите излишната вода от четката. Мократа кърпа може да ви бъде от полза и когато искате по-светъл нюанс на същия цвят: просто избършете излишната боя, вместо да потапяте четката във вода.

Професионален съвет за начинаещи: когато имате нови четки, дръжте ги във вода за един или два часа: това ще позволи на косъма на четката да се отвори за по-добро нанасяне на боята.

12. Използвайте различни четки

Няма такова нещо като твърде много четки: винаги можете да използвате свои собствени заедно с тези от комплекта и това ще ви помогне да рисувате по-свободно.

Най-хубавото при работата с много, разнообразни четки е, че имате на разположение четки с всякакъв размер. А размерът на четките е много важен в рисуването, особено когато рисувате по номера, защото има много тънки линии и детайли между тях, които не трябва да пропуснете.

Наличието на няколко четки ще ви помогне да постигнете по-детайлна картина. Ще можете да оцветявате тесните полета с тънки четки и да покривате големи пространства с дебели. Детайлизирането ще Ви бъде много по-лесно и приятно, вместо изнервящо и отнемащо време, и ще ви бъде интересно да работите с нюанси.

Освен това разнообразието от четки означава и различни текстури заради различната форма и различния косъм на четката.

Изберете четки според картината си, за да я направите достойна за рамка. Използвайте достатъчно боя, за да покриете дадената област, но бъдете внимателни. Количеството боя трябва да е достатъчно, за да покрие зоната, но цветът не трябва да влиза в съседната област. Не използвайте прекомерно много боя или може да останете без такава.

13. Дръжте контролния лист и телефона си под ръка.

Това се случва често, когато става въпрос за рисуване по номера: лесно е да се изгубите в номерата и линиите, след като започнете да рисувате.

Ако имате контролен лист в комплекта си, тогава това е добре, но ако нямате такава или ако е с прекалено дребен шрифта и трудно се чете, тогава е по-добре да направите няколко снимки на платното си. Хубаво и лесно решение - просто преди да започнете да рисувате, направете снимка с телефона си и я увеличете, когато е необходимо. Това е добър навик, който трябва да придобиете, за да можете да се върнете към снимката и ако случайно оцветите някои цифри.

Друг вариант е да използвате лупа. Ако цифрите върху платното не се четат, използвайте лупа и ярка светлина, за да видите малките детайли върху платното. Най-удобно е да използвате специалните лупи с вградени LED светодиоди.

Когато започнете отгоре, картината ще започне да се оформя: по този начин ще ви бъде по-лесно да рисувате ефективно с малко помощ от контролния лист.

Професионален съвет за начинаещи: Използвайте сешоар. Много е важно платното да изсъхне веднага, защото в противен случай по него ще има петна, които ще развалят крайния резултат. Затова, ако рисувате във влажна среда, използвайте сешоар на ниска температура, за да ускорите процеса на изсъхване.

Не бързайте! Да, това е деня за рисуване, но не е задължително да приключите в същия ден. Можете да определите определени части и за следващия ден, за да е по-забавно и да се справите по-лесно.

Картини с цветя и растения

14. Добавете своя вкус към картината си

Комплекта за рисуване по номера се предлага с конкретни инструкции за това как да създадете свой собствен шедьовър на изкуството. Но понякога е добре да нарушите правилата. Въпреки че рисуването по номера е свързано със следването на ръководство стъпка по стъпка, можете да внесете иновация в картината си. Ако искате да промените цветовата тема, тогава можете да добавите цвят по ваш избор към картината си. 

Ако сте сигурни, че вашата идея ще създаде уникален експонат, тогава защо не? Свободни сте да добавите вкуса и вижданията си, тъй като изкуството не е ограничено до конкретни дизайни и цветове. Нека предположим, че искате да подарите картина по поръчка с числа на ваш близък. Знаете за симпатиите и антипатиите на конкретния човек към цветовата гама и сте свободни да добавите щрих от нея към картината си, според вкуса на този близък човек. Включете творчеството си в своята картина и му я подарете. Една красива експозиция с вашето творчество ще направи връзката ви силна.

Тези съвети за рисуване по номера са само основно ръководство, можете да внесете своя вкус в картината си. Вашето платно е специфично само за вас, така че сте свободни да правите каквото пожелаете.

15. Забавлявайте се и правете грешки!

Рисуването трябва да бъде забавно, независимо дали го правите като хоби или професионално.

Не се стресирайте, ако допуснете някаква грешка при избора на подходяща боя за определена зона или нещо подобно. Бъдете търпеливи и оставете тази зона да изсъхне напълно. Да, оставете я да изсъхне и никога не избърсвайте платното си с мокра кърпа или четка, това не само ще размаже боята ви навсякъде, но също така ще повреди платното ви.

Изберете си от над 800 модела Картини за рисуване по номера

След като боята изсъхне, запълнете полето с правилния цвят, ако първоначалният цвят е по-светъл. И ако фоновият цвят все още личи, тогава опитайте с по-дебел слой. Ако обаче първоначалният цвят е по-тъмен, тогава можете да нанесете бяла боя върху него или да използвате бял маркер и след това да оцветите вашия нюанс.

Каквото и да рисувате, уверете се, че не прекалявате с количеството боя. Използването на много боя върху определена част от платното, ще развали напълно пространството и ще го направи да изглежда като изплюто.

Рисуването трябва да бъде забавно и релаксиращо. Ако допуснете грешка, няма нужда да се стресирате; винаги има решение, защото това е креативно хоби.

Ако и Вие сте открили още трикове за рисуване по номера, ще се радваме да ги споделите в коментарите отдолу.