Макар и да изглежда елементарно, рисуването на картини по номера има своите тънкости, част от които подбрахме за вас:  

1.Започнете да рисувате от по-голямо към по-малко

Основното правило, когато започнете да рисувате картини по номера, е да започнете работата си от по-голяма област и след това да се придвижите към по-малки области. Това ще отнеме по-малко време и помага да се предотврати случайно размазване.

2.Полагайте първо по-тъмните цветове

Вторият важен съвет е, да използвайте по-тъмни цветове на вашето платно и след това използвайте по-светлите. Това ще ви позволи да разберете по-добре състава на цветовете. Можете да видите как цветовете си влияят един на друг. Какво е въздействието на тъмните цветове върху светлите?

3.Съответствие на номера с правилния цвят

Изглежда лесна стъпка, но наистина е важна. Докато рисувате, опитайте да нарисувате наведнъж всички области, които използват цвета, с който работите в момента. Когато приключите с всички части, оставете картината да изсъхне. Първо почистете четките си, след това се насочете към всичко останало.

4.Покриване на номерата с плътен цвят

Покриването на номерата на картината е важно, защото придава изисканост на вашата картина. За целта покрийте с втори слой боя и го оставете да изсъхне. Не бързайте да рисувате и дайте достатъчно време за съхнене между цветовете.

5.Работете от горе на долу

Често,  по време на рисуване се случва неволно  ръката ни да докосне зона, която е все още мокра. За да го избегнете, първо нарисувайте най-горната част на платното и след това нарисувайте долната зона.

6.Затваряйте плътно контейнерчетата с боя

Затваряйте контейнерчетата с боя, когато не ги използвате, за да предотвратите изсъхването им. В противен случай боята ще изсъхне и ще стане безполезна. 

7.Погрижете се за четките

Ако сте завършили едната част и ще започвате да оцветявате другата, моля първо измийте четките. След измиване на четката започнете новата  област. Това ще помогне да придадете на платното си свежа текстура, защото никой цвят не се смесва в него.

8 Внимавайте с количеството боя

Използвайте достатъчно боя, за да покриете дадената област, но бъдете внимателни. Количеството боя трябва да е достатъчно, за да покрие зоната, но цветът не трябва да влиза в съседната област. Не използвайте прекомерно боята или може да останете без такава.

Ако Вие сте открили още трикове за рисуване на картини по номера, ще се радваме да ги споделите в коментарите отдолу.