Гоблени за шиене

Гоблените за шиене са форма на изкуство, исторически свързана с тъкането, но вместо да се тъче,  се шие (бродира) върху памучно/ленено платно (панама) с игла, бод по бод.  Бродирането (шиенето на гоблен) може да отнеме от 3 часа до над година, в зависимост от размера, сложността на модела, размера на бода, на иглата, броя на конците и тяхната дебелина, както и общия брой използвани цветове.

Видове гоблени

Има няколко основни вида според техниката на работа: гоблени за шиене и диамантени гоблени (въпреки, че повечето любители на класическите гоблени не ги признават), като от своя страна първите се делят на:

Видовете се увеличават постоянно и именно заради това се налага да се прави доуточнение, но когато се каже само "гоблени", се има предвид "гоблени за шиене".

Модерният гоблен е ръчно изработен чрез техника за бродерия и изисква прецизна ръка, широка цветова палитра (може би от 20 до 90 цвята). Той има сложни шарки и много прецизен бод. Резултата е смайващ и отдалеч трудно се различава от маслена картина.  И може би затова голяма част от гоблените са реплики на добре познати шедьоври на изобразителното изкуство.

Класическият му стил ще придаде елегантност на дома ви, а можете да се обърнете и към оригинален, съвременен дизайн.

Какъвто и стил да изберете, гоблените са непреходно творение на изкуството, което ще радва поколенията и ще предава страстта към цветовата хармония и красотата на човека, който ги е ушил. Ето защо ги наричам "изкуство за вечността".

Конци за Бродиране

Изкуството на гоблените започва с правилния избор на конци. В нашия онлайн магазин предлагаме комплекти за бродиране с висококачествени конци, които осигуряват дълготрайност и яркост на цветовете. Тези конци са специално подбрани за техните здравина и устойчивост на износване, което гарантира, че вашите гоблени ще останат красиви години наред.

Платно за шиене на гоблен - Панама, канаваца 

Важен елемент на всеки комплект за шиене на гоблени е платното. Този плат е избран поради неговата устойчивост и лесното проникване на иглата, което прави процеса на шиене приятен. При щампираните гоблени, поради самата технология на производство, платното за бродиране е малко по-твърдо и се нарича канава (канаваца). Платното, което предлагаме, е налично в различни размери и плътности, за да отговаря на всички вашите нужди и предпочитания.

Схема за Шиене

Всеки комплект за бродиране (щампите по презумпция нямат схема) включва детайлна схема за шиене, която е лесна за следване дори за начинаещи. Тази схема е вашето визуално ръководство, което ще ви помогне да пресъздадете избрания от вас дизайн с точност и красота. За по-голямо удобство при допълнително запитване можем да осигурим и цветна схема.

Гобленов и Кръстат Бод

Два от най-популярните бодове в бродерията са гобленовият и кръстатият бод. Нашият онлайн магазин предлага комплекти, които са специално създадени за изучаване и усъвършенстване на тези техники. Гобленовият бод е идеален за плътно и равномерно покритие на платното, докато кръстатият бод добавя дълбочина и текстура към изображението.

Игла за Бродиране

Всеки комплект за бродиране не е пълноценен без подходяща игла за бродиране, която е изключително важна за качествената изработка на гоблените. Иглите са проектирани да осигуряват комфорт и прецизност при шиенето, което прави процеса на бродиране по-лесен и приятен.

Как се шие гоблен ?

Начините и техниките за изработка на основните видове бодове (кръстат бод, гобленов бод, контурен бод и др.), подготовката на панамата, видовете и размерите игли за бродиране, необходимите материали и още много друга полезна информация ( с препратки и към видеа),  можете да откриете в статията, която подготвихме по темата: Как се шие гоблен - упътване за начинаещи.

Изберете си от нашата гама класически, евтини гоблени за шиене, комплектовани с конци, осигурени от производителя (DMC, Ариадна, Anchor или други) и с доставка между 4 и 10 работни дни след потвърждение на поръчката по телефона.

При нас ще откриете голяма колекция интересни гоблени със схема с бод 1:1 или бод 1:4.

Разполагаме също и с огромен избор от щампи, при които можете да изберете едрината на канавата.

Има стотици сайтове и още повече фирми за гоблени, но как да намерим подходящите? Какви са видовете, материалите, как се шият и кои са подходящите за излагането им помещения в зависимост от сюжета им ? Това са въпросите, на които се опитахме да отговорим тук.

Независимо дали сте напреднал или начинаещ и търсите лесни гоблени за шиене, всеки гоблен, който създавате, е повече от просто шевове на платно - той е отражение на вашето въображение и умения. Потопете се в света на гоблените и оставете творческото си начало да оживее!

В случай, че имате нужда бързо да намерите подарък, разгледайте категорията със сребърни икони и картини за стена, както и всички пана за стена от 5 части и сребърни рамки за снимки.