Гоблени за шиене

В тази категория има 1983 продукта.

Показани са 1-24 от общо 1983 артикул(а)

Има стотици сайтове за гоблени и още повече фирми за гоблени, но как да намерим подходящите? Какви са видовете, как се шият гоблени и кои са подходящите за излагането им помещения в зависимост от сюжета им ? Търсите ли си лесни гоблени за шиене? В следващите редове ще намерите отговорите на тези и много други въпроси.

Гоблените са форма на изкуство, исторически свързана с тъкането, но вместо да се тъче,  се шие (бродира) върху памучно/ленено платно (панама) с игла, бод по бод. При щампираните гоблени, поради самата технология на производство, платното за бродиране е малко по-твърдо и се нарича канава (канаваца). Бродирането на един гоблен може да отнеме от 3 часа до над година, в зависимост от размера, сложността на модела, размера на бода, на иглата, броя на конците и тяхната дебелина, както и общия брой използвани цветове.

Видове гоблени

Има няколко основни вида според техниката на работа: гоблени за шиене и диамантени гоблени (въпреки, че повечето любители на класическите гоблени не ги признават), като от своя страна първите се делят на:

Видовете се увеличават постоянно и именно заради това се налага да се прави доуточнение, но когато се каже само "гоблени", се има предвид "гоблени за шиене".

Модерният гоблен е ръчно изработен чрез техника за бродерия и изисква прецизна ръка, широка цветова палитра (може би от 20 до 90 цвята). Той има сложни шарки и много прецизен бод. Резултата е смайващ и отдалеч трудно се различава от маслена картина.  И може би затова голяма част от гоблените са реплики на добре познати шедьоври на изобразителното изкуство.

Класическият му стил ще придаде елегантност на дома ви, а можете да се обърнете и към оригинален, съвременен дизайн.

Какъвто и стил да изберете, гоблените са непреходно творение на изкуството, което ще радва поколенията и ще предава страстта към цветовата хармония и красотата на човека, който ги е ушил. Ето защо ги наричам "изкуство за вечността".

Как се шие гоблен ?

Начините и техниките за изработка на основните видове бодове (кръстат бод, гобленов бод, контурен бод и др.), подготовката на панамата, видовете и размерите игли за бродиране, необходимите материали и още много друга полезна информация ( с препратки и към видеа),  можете да откриете в статията, която подготвихме по темата: Как се шие гоблен - упътване за начинаещи.

Какви гоблени за шиене са подходящи за различните стаи ? Кои са най-търсените гоблени и сюжети?

Разбира се, най-търсени са лесните за изработка гоблени! А има ли лесни гоблени за шиене в конкретен каталог, зависи само от опита Ви. В общия случай, ако сте начинаещ, това са малките гоблени с възможно по-едра панама, по-малко цветове и най-популярните видове бод

Ето и няколко думи за сюжетите:

  • За хола са подходящи големи гоблени, които изобразяват динамични събития. В хола се срещаме със семейството и гостите си, комуникираме, създаваме приятелства. Именно такава положителна трябва да е енергията, която носят гоблените в това помещение. 
  • Спалнята, напротив, е място за почивка, така че е гоблените трябва да се изберат с по-спокойни мотиви, например, гоблени с пейзажи или гоблени с цветя. Изображения на двойки предмети, щастливи двойки – всичко това е подходящо. Не са подходящи изображенията на отделни хора, както и всички мотиви на морска и водна тематика.
  • Кухнята и трапезарията са стаите , в които се събират семейството и гостите, и реално хола се явява естествено продължение на това помещение, но в кухнята също така се готви и яде, пие се чай и кафе и обстановката е ведра. Ето защо е много важно да се създаде среда, която създава хубаво настроение и апетит. Тук отлично прилягат моделите със сочни зеленчуци и плодове, цветя, друга растителност и „огнените“ нюанси.
  • В офиса или близо до бюрото / на работното място важат други правила. Никога не окачвайте модели с водни пейзажи зад гърба си, особено водопад. Водата в нейната положителна проява представлява стабилност и надеждност, а в отрицателна – нестабилност и несигурна ситуация - това далеч търсеното усещане за Вашите партньори и клиенти. Зад гърба е най-добре да поставите гоблени с планини или масивни предмети. Също така в офиса или на работното място, можете да закачите модели с изображения на хора, икони със светци и закрилници.
  • За коридора са подходящи красиви пейзажи, които ще повдигнат настроението веднага щом вие или гостите ви пресекат прага на къщата.

Всички тези съвети за избор са ориентировъчни и са подчинени на общите норми. Избора на гоблен е строго индивидуален за всеки човек и е подчинен най-вече на вътрешната му енергия и усещания, така че ако някой модел Ви грабне вниманието - не го мислете много - ПОРЪЧАЙТЕ СИ ГО ОЩЕ СЕГА ! 

Изберете си от нашата гама класически, евтини гоблени за шиене, комплектовани с конци, осигурени от производителя (DMC, Ариадна, Anchor или други) и с доставка между 4 и 10 работни дни след потвърждение на поръчката по телефона.

При нас ще откриете голяма колекция интересни гоблени със схема с бод 1:1 или бод 1:4.

Разполагаме също и с огромен избор от щамповани гоблени, при които можете да изберете едрината на канавата.

В случай, че имате нужда бързо да намерите подарък, разгледайте категорията със сребърни икони и картини за стена, както и всички пана за стена от 5 части и сребърни рамки за снимки.