При създаването на гоблен, кръстатият и гобленовият бод са задължителните техники, които трябва да усвоите. Научаването им е лесно, а тези инструкции за начинаещи ще ви накарат да шиете гоблени като майстори за нула време!

Какво е кръстат бод?

Кръстатият бод е форма на бродиране, която съществува от векове и е една от най-лесните за усвояване форми на ръчна бродерия. Кръстосаният бод се състои от X-образни бодове, които се правят върху плат с равномерна и отворена тъкан, като например Aida, лен или панама за бродиране. Моделите могат да бъдат традиционни, модерни или нещо средно между тях.

Какво е гобленов бод?

При гобленовия бод, в квадратчето, в което се прави,  иглата влиза през един от фабричните отвори в панамата и излиза през срещуположния по диагонал отвор.

Всъщност има 3 бода, които отговарят на описанието отгоре и изглеждат по един и същ начин от предната страна, но са съвсем различни от опаката страна: Continental Tent Stitch , Half Stitch ( Half Cross Stitch, в България известен и като диагонален бод) и Basketweave(това е друг вид диагонален бод, който се ползва за запълване на по-големи области и тук няма да се занимаваме с него). 

За гобленов бод се приема Continental Tent Stitch (Needlepoint Stitch или по-известен като petit-point )

Схема на шиене на гобленов бод

И понеже и 1000 думи не могат да заменят едно видео - ето какво е гобленов бод и как се шие (Видео) ? 

Понеже при гобленовия бод отпред се вижда само един диагонал - много често този бод се бърка с 1/2 бод (т.е. Half Stitch - половината от кръстатия бод - полу бод или диагонален бод ). 

Полу бод ( 1/2 кръстат бод )

Разликата между тези два бода много лесно се вижда от обратната страна на панамата: при гобленовия се виждат дълги диагонали, а при полу-бода - къси вертикали. От там следва разбира се и факта, че при полу-бода се изразходват много по-малко конци.

Вижте разликите и приликите между гобленов бод и полубод (Видео).

Проектите за бродерия с кръстат бод и/или гобленов бод често се продават като комплекти, но можете също така да закупите плат, конци и основни материали, за да създадете свой собствен проект.

Така или иначе, следвайте тези стъпки, за да научите основите на създаването на гоблен.

Стъпка 1: Разчитане на схема за гоблен (независимо кръстат или гобленов бод)

Схемата ви казва всичко, което трябва да знаете за това къде да да направите бода и какъв цвят и какъв вид бод да използвате. Решетката на схемата, съответства на решетката, създадена от тъканта на плата и всяко  квадратче (черно-бяло или цветно) на схемата представлява един бод (разбира се това е 100% вярно когато се шие 1:1, но за това ще говорим по-нататък). Има и схеми, които са цветни, но в общия случаи схемата е черно-бяла. За да се работи по-леко, важно условие е схемата да е четлива и с по-едра решетка, затова и е по-добре, ако е отпечатана на по голям формат хартия, например А3 .

Комбинацията от цветове и символи в квадратчетата (или само символи, ако схемата е черно-бяла) ви подсказва кой цвят конец да използвате.  Използвайте легендата на схемата, за да съпоставите символите с цветовете на конците. В повечето случаи един символ от схемата съответства на един цвят конец, но има и гоблени, при които символа съответства на съставен цвят конец ( по една нишка от два различни цвята ). 

Гоблените, които са внос от запада най-често се шият 1:1 , което означава, че едно квадратче от панамата отговаря на едно квадратче от схемата. Има и гоблени, които се шият 1:4 ( едно квадратче от схемата отговаря на 4 квадратчета от панамата - 2 по вертикала и 2 по хоризонтала). Така се получава, че ако една и съща схема се изработи на една и съща панама, но в двата варианта (1:1 и 1:4), резултата (ушития гоблен) ще бъде 2 пъти по-голям на размер при варианта 1:4.

Стъпка 2: Подгответе панамата

Кръстосаният и гобленовият бод могат да се правят върху редица различни тъкани, но най-често срещаните са Aida, лен и специализираните панами за гоблени. Всички изброени са тъкани, които са склонни да се разнищват при рязане. Преди да започнете да шиете, е добре да подсигурите краищата срещу разнищване, особено ако шиете голям проект, който ще изисква много работа.

Пейзажи и изгледи

За да сведете до минимум разнищването , поръбете краищата или използвайте шевна машина със зиг-заг, ако разполагате с такава. Ако не искате да поръбите краищата, можете да ги залепите и с тиксо до приключване на проекта.

ВАЖНО: От къде да започнете шиенето на гоблена ?

Когато започвате нов проект с панама, която не е разграфена, е добре да започнете да шиете от средата на проекта. Така ще бъдете сигурни, че дизайнът е центриран по плата. За да намерите центъра на плата, сгънете го наполовина в едната посока и след това го сгънете наполовина в другата посока. Притиснете и прегънете централната точка, за да я маркирате. Можете да поставите карфица в центъра или да направите малък шев, за да маркирате допълнително централната точка. Респективно, малки стрелки по средата на четирите страни на схемата, показват точката на центъра.

Погледнете схемата и намерете област, близка до центъра, от която да започнете. Може да е по-лесно да започнете с голям цветен блок, вместо с част от модела, която често променя цвета си.

Разбира се, ако сте си поръчали готов комплект за шиене на гоблен, той най-вероятно е с разграфена гобленова панама и този проблем отпада изцяло. Когато се работи на такава (карирана) панама е значително по лесно да се ориентирате (с броене на каретата на панамата и на канавата) Няма твърдо правило откъде да се започне и в най-общия случай зависи от предпочитанията на бродиращия. Най-често, като че ли, се започва от долния ляв ъгъл и се върви надясно и нагоре. 

Стъпка 3: Използване на гергеф или рамка

Съществуват много различни видове гергефи/рамки за бродерия. Дали ще използвате такава или не, зависи от вас. Начинаещите шивачи може би ще намерят за по-лесно да поставят плата си в гергеф за бродерия.

За да използвате гергеф, първо разхлабете винта и разделете двата обръча. Поставете обръча без винта върху маса или работна повърхност. Поставете плата върху него, като се уверите, че центърът на плата е в центъра на обръча. Поставете другия обръч върху плата и го притиснете надолу, така че платът да бъде притиснат между двата обръча. Внимателно издърпайте плата, докато затягате винта на гергефа. Не придърпвайте плата прекалено силно, защото ще нарушите тъканта на плата.

Стъпка 4: Подгответе конеца

Изберете цвета на конците, с които започвате, и отрежете дължина около 45-50 см. Ако изберете много по-дълъг от този размер, има по-голяма вероятност конецът да се заплете при шиене.

Повечето конци за бродерия (мулине) се състоят от шест нишки, леко усукани заедно. В зависимост от панамата, която използвате, обикновено се шие с две нишки, но може да има и схеми или само определени участъци, които се шият само с една нишка. Щампираните гоблени обикновено се шият с цял конец (6 нишки), но в зависимост от едрината на панамата и там може да има изключения.

За да отделите една нишка, дръжте конеца с едната си ръка, а с другата дръпнете края на едната нишка. Внимателно и бавно издърпайте нишката нагоре и навън, докато тя се отдели от останалите нишки. Издърпвайте само по една нишка. Издърпването на няколко нишки може да доведе до заплитане на конеца.

Стъпка 5: Вденете иглата си

Гоблените се шият със специални, гобленарски игли. Размерът, който ще използвате, зависи от едрината на панамата. Ако сте си купили комплект (кит) за шиене на гоблен, използвайте иглата, която е включена в него. В противен случай вижте тази статия за избор на игла за шиене на гоблен.

Вденете конеца в иглата си така, както го правите за ръчен шев. Не правете възел в края на конеца. Като общо правило избягвайте използването на възли при шиене с кръстат или гобленов бод (и въобще при гоблените), защото те могат да оставят бучки в крайното изделие.

Стъпка 6: Създаване на ред бодове с определен цвят

Кръстатият и гобленовият бод обикновено се шият на редове отляво надясно. Обърнете се към схемата за бродиране, за да разберете откъде искате да започнете да бродирате.

Започнете от задната страна на плата и изведете иглата си нагоре през отвора към предната страна, като оставите поне един сантиметър конец отзад. Ще покриете края на конеца с шевовете си, докато работите, за да го закрепите без възел.

За започване на кръстат бод, прекарайте иглата си през отвора диагонално горе в дясно, срещу мястото, откъдето сте започнали, за да направите наклонен полу бод (/). Не забравяйте да държите опашката в задната част на плата, за да не се изплъзне.

Започнете втория си полу-бод (1/2 бод), като върнете иглата нагоре през отвора, който е точно под този, който сте използвали последно. Преди да стегнете този бод, обърнете панамата на обратно и се уверете, че края на конеца ще бъде захванат от бода.

Продължете да шиете по реда, за да направите серия (ред) от полу бод (////).

След това се върнете по реда, като направите нова серия от полу-бодове, но в другата посока ().

Други щампи

Важно е да се знае, че освен техниката на шиене на редове има и много други техники, като класическата при която се шие каре по каре ( едно каре е 10х10 бода ) с всички цветове едновременно, респективно с няколко игли. Друга техниката е т.нар. техника  "решето", при която отначало се шият половината от цветовете от едно или 2 карета и след това, като се започне с оставащите цветове, те се продължават в съседно каре , т.е. работите с един цвят в две, съседни карета. Така във всеки момент имате едно каре, което да завършите и друго, което е започнато.

Стъпка 7: Изработване на отделни кръстати бодове

На някои места в дизайна може да е по-лесно да направите цял кръстат бод, преди да преминете към следващия бод, вместо да работите в редици. Следвайте схемата по-долу, за да направите отделни кръстосани шевове.

Стъпка 8: Завършване на конеца

Продължавайте да шиете, докато достигнете края на конеца/нишката или докато свършат бодовете в модела. От задната страна на плата прокарайте иглата под поне три завършени бода, за да закрепите конеца. Подрежете останалия конец, като внимавате да не го отрежете прекалено близо.

Съвети и трикове

Бързо ще се почувствате комфортно при изработването на основните видове бодове. Ето няколко допълнителни съвета, които трябва да имате предвид:

  • Стремете се към приятно и леко напрежение на бодовете. Не ги стягайте толкова силно, че да деформират плата, нито ги оставяйте толкова хлабави, че да се разкъсат. Шевовете трябва да лежат равномерно върху плата, без да го дърпат.
  • Не правете дълги прескачания с конеца по гърба на плата, защото те могат да прозират отпред. Когато се премествате в нова област, която е на повече от няколко бода разстояние, трябва да отрежете конеца и след това да го започнете отново на новото място.
  • Купувайте всички материали и консумативи за даден проект още в началото. Конците се доставят на партиди с бои, които могат леко да се различават между партидите.
  • По време на шиене конецът се усуква. От време на време оставяйте иглата и конеца да висят свободно, за да се развият.
  • Забавлявайте се! Шиенето на гоблени е релаксиращо и приятно хоби. Не се напрягайте прекалено много за подробностите и се наслаждавайте на процеса!