Дърворезби

Дърворезбата е вид изкуство, при което фигури или шарки се издълбават (резбоват) в плосък дървен панел. Фигурите се открояват леко от фона, а не стоят свободно. В зависимост от степента на изпъкване на релефите могат да бъдат класифицирани като висок или среден релеф.

Дърворезбата може да се опише и като "издълбаване на картини в дърво". Процесът включва отстраняване на дървесина от плосък дървен панел по такъв начин, че обектът изглежда да се издига от дървото.  Започва се с идея за дизайн, която обикновено се скицира на хартия под формата на шаблон, който след това се пренася върху дървената повърхност. Традиционната (ръчна) дърворезба се прави предимно с ръчни инструменти ножове и длета, които често изискват чукче, за да се забият в дървото. Инструментите за дърворезба се предлагат в голямо разнообразие от форми и размери, някои от които са предназначени строго за любителите, но други са насочени към професионалните дърворезбари. Някои инструменти за дърворезба се държат с една ръка, но повечето релефни дърворезби изискват дървеният панел да бъде закрепен така, че и двете ръце да бъдат върху инструмента.

Напоследък популярност придобива и т.нар. машинна дърворезба, при която се ползват копиращи или CNC фрези, а в последствие финалната обработка се довършва на ръка. С подходящите инструменти и видове дърво, могат да се постигнат изящни форми и релефи, трудно постижими на ръка и не по-малко красиви. Заради относителна бързина на изпълнение, възможност за изработка на всякакви размери и повторяемост, този метод помага особено много за увеличаването на популярността на това изкуство.

За да се отличи една дърворезба за стена, особено голямо отражение дават и финалните обработки на дървото - такива са обработки с терпентин, специални масла, лакове, а понякога и пчелен восък. Част от тях изискват да се нанесат на предварително затоплено дърво и то на няколко ръце, но точните рецепти и технологии, остават едни от най-дълбоко пазените от майсторите им тайни.

В съвременния свят, това изкуство намира израз често като икони дърворезба, рамки за гоблени или табели от дърворезба, Разбира се дърворезбата е традиционен подарък за ловец, изпълнена под формата на поставка за ловен трофей, пана дърворезба с ловна тематика или на приклада на пушката му.

Като алтернатива, разгледайте и нашите икони върху дърво или МДФ, сребърните икони, картините от 5 части или сребърните картини. А ако имате сръчни ръце и Ви допада да майсторите сами, рисуването по номера и гоблените за шиене може да са Вашето нещо :)